Bild på Direktör H.T. Cedergrens rum vid Stockholms Allmänna Telefon AB 1888. 

Historik

Uppfostringsfondernas tillkomst går tillbaka till början av förra seklet. Stiftarna av fonderna ömmade särskilt för unga som inte hade ekonomiska förutsättningar att läsa vidare efter folkskoletiden. Fonderna skulle bidra till god uppfostran för unga som inte kunde få hjälp till sin utbildning på annat sätt, kan man bland annat läsa i Telefondirektör Cedergrens och hans hustru Idas gemensamma testamente från 1907.

Två av de kriterier som vägde tyngst var ekonomiskt behov i kombination med studiebegåvning, något som fortfarande väger tungt när man söker något av våra stipendier.

Här kan du läsa lite mer om uppkomsten av Uppfostringsfonderna och de två herrarna bakom.

Stiftelsen Telefondirektören H.T. Cedergrens Uppfostringsfond
Telefondirektören Henrik Thore Thorsten Cedergren föddes på nyårsafton 1853. Fadern var guldsmed med butik på Drottninggatan 31 i Stockholm och ägde också flera fastigheter. Familjen var välbärgad och hade förutom Henrik också hans syskon Nestor och Maria.

På grund av ett hjärtfel ansågs Henrik för svag för att gå i en vanlig skola och undervisades därför i hemmet av olika informatorer. Något som bara de mest förmögna hade råd med på den tiden. Senare studerade han vidare på Teknologiska Institutet, idag mera känt som Kungliga Tekniska Högskolan där han tog maskiningenjörsexamen 1872- 1875.

Trots sitt hjärtfel var Henrik ständigt aktiv han reste mycket och drev ett antal företag, efter pappans död tog han även över skötseln av guldsmedsbutiken. 

Cedergren etablerar Stockholms Allmänna Telefonbolag (SAT)
På grund av sitt hjärtfel behövde han underlätta tillvaron och runt årsskiftet 1876/77 skaffade han en Bell-telefon och lät anlägga en telefonförbindelse mellan butiken och bostaden på Drottninggatan 84. Kunderna i guldsmedsaffären spred nyheten och som "kundservice" anskaffade Cedergren apparater till intresserade och ordnade med montage för privat bruk.

När Bell AB 1880 etablerar ett telefonnät i Stockholm är Cedergren den första att teckna abonnemang. Han ifrågasatte dock den höga avgiften på 240 kr/år och ansåg att mindre än hälften vore mer skäligt men fick ingen respons på det från Bellbolaget.

Två år senare skissar han därför på ett växelbord som han engagerar instrumentmakaren Lars Magnus Eriksson (LME) att utveckla. Ytterligare ett år senare etablerar Cedergren Stockholms Allmänna Telefonbolag (SAT) och beställer 1 000 telefoner och 22 växelbord från LME. Beställningen blir startskottet för Ericssons utveckling till ett storföretag och ett framtida samarbete med Cedergren, affärsidén var ”En telefon i varje hushåll, låga avgifter, ackumulera bolagsvinsten, låg aktieutdelning och svensk tillverkning”. Tre år senare, 1886 har Stockholm världens största telefonnät, 4 832 abonnenter varav ca  1 600 i Bell AB.

År 1888 köper SAT upp Bellbolaget i Stockholm, Cedergren arbetar vidare med egen telefontillverkning när LME inte hinner med både Rikstelefon som startade 1890 och SAT.

Affärsmannen som blir en av Europas mest kunniga telefonnätsoperatörer
SAT får koncession på nät i Moskva och Warzawa 1901 och fyra år senare etablerar sig SAT också i Mexico. Cedergren fungerar som konsult/rådgivare i telefonnätsfrågor i Sverige och Europa, han är tekniskt kunnig, idérik, uppfinnare och affärsman, ständigt i arbete eller på resa.

Även om Cedergren tjänar en hel del på sina fastigheter i Stockholm och markexploatering av öarna Stegesund och Skarpö utanför Vaxholm så är det som teleoperatör han tjänar de stora pengarna.

Henrik slutade sina dagar som en av landets förmögnaste män och Europas skickligaste telefonnätsoperatörer. När han dör den 13 april 1909 lämnar han efter sig nära 11 mkr och testamenterar 5 mkr till fonden, främst i form av SAT-aktier. Hans avsikt var också att fonden skulle garantera nyinvesteringar i hans bolag, vilket senare skedde genom upptagande av lån med fonden som garant. Detta kom nära nog att bli fondens kollaps efter första världskrigets kriser och konfiskationen av de ryska tillgångarna. Det är först på 1950-talet som fonden till en liten del har återhämtat sig för att 2012 ha ett kapital på ca 170 mkr. Det är avkastningen härifrån som delas ut som stipendier till studerande runt om i Sverige varje år.

Telefondirektören Henrik Thore Thorsten Cedergren

Telefondirektören Henrik Thore Thorsten Cedergren.
Född 31 december 1853 död 13 april 1909.

Stiftelsen Harald och Fanny Zetterbergs Uppfostringsfond
Harald Zetterberg föddes 1 april 1837. Båda föräldrarna var ensamma barn till storjordbrukare på Lidingö och med deras giftermål blev de storgodsägare som tillsammans ägde ca 1/3 av Lidingö utanför Stockholm. Det var en mycket välbärgad familj där Harald växte upp med sina tre systrar.

Kungen av Lidingö
Haralds pappa Johan-August benämns i folkmun för "Lidingökungen" och är under en period bondeståndets vice talman, han är också mycket kulturellt intresserad. Deras hem är samlingspunkt för Stockholms kulturelit som Lars Johan Hierta, August Blanche och Oscar Montelius​. Pappan låter även bygga in en liten teaterlokal på gården Hersby, där Harald och systrarna med vänner spelar upp egna föreställningar.

1873 har Harald träffat sin Fanny, de gifter sig och bosätter sig på Sticklinge gård en av föräldrarnas fyra gårdar och den Zetterbergska grenens stamgård på Lidingö.

En välgörare med stort hjärta
Harald verkar för skolans upprustning, sjukvården, kyrkan, kommunikationerna och för introduktionen av telefonen. Han beskrivs som en godhjärtad och filantropiskt lagd man, konstnärligt intresserad och var dessutom själv en utmärkt porträttmålare.

Till familjens umgänge hörde bland andra Bruno Liljefors, Anders Zorn och Carl Larsson. Genom markägandet kunde syskonen Zetterberg skapa sig en ansenlig förmögenhet genom dels sommarstugebyggande för uthyrning, dels genom tomtförsäljning. Lidingö var på 1870-talet en attraktiv sommarö och senare också som permanent bostadsort för stockholmare.

Harald och Fanny Zetterbergs äktenskap blev barnlöst men de blev sitt Lidingö trogna och verkade där livet ut. Enda avbrottet är när Harald tar studenten i Uppsala 1855. Därefter är han jordbrukare på Sticklinge gård och kommunalt engagerad i ledande ställning under 40 år.

År 1915 testamenterar Harald och Fanny 200 000 kr till en stipendiefond för studiebegåvade barn från Lidingö med ekonomiska svårigheter. Under Zetterbergs dagar var Lidingö en jordbruksö och de flesta familjerna var fattiga. Fonden förvaltas av styrelsen för den Cedergrenska fonden.

Harald och Fanny Zetterbergs Uppfostringsfond har motsvarande ändamål som den Cedergrenska fonden med den skillnaden att här ska den sökande ha en tydlig anknytning till orten Lidingö.

Carl Harald Bernhard Zetterberg
Fanny Maria Jacobina Söderberg

Carl Harald Bernhard Zetterberg. Född 1 april 1837 död 19 januari 1917.

Fanny Maria Jacobina Söderberg. Född 4 augusti 1844 död 25 januari 1919.