FAQ Ansökan stipendium Uppfostringsfonderna

Hur mycket uppgår stipendiet till?
Som antagen stipendiat erhåller du ett förutbestämt stipendiebelopp varje termin fram till erlagd examen (under förutsättning att du följer studieplanen och rapporterar in dina resultat terminsvis). Stipendiets storlek beslutas av styrelsen i Uppfostringsfonderna. Du behöver således inte ansöka om något specifikt belopp. Men stipendiebeloppet kan komma att justeras till följd av den avkastning Fonden kan få på sin kapitalförvaltning.

Stipendiesumman beror på vilken nivå som studierna bedrivs på. För närvarande uppgår beviljat stipendium till;

  • 15 000 kronor/termin för studier på gymnasienivå,

  • 30 000 kronor/termin för studier på eftergymnasial nivå (högskola eller universitet),

  • 22 500 kronor/termin om gymnasiestudierna bedrivs på annan ort än hemorten där föräldrarna bor, tex om det medför att du behöver flytta hemifrån och bo på egen hand.

Kan man få stipendium retroaktivt?
Nej, du kan endast erhålla stipendium fr.o.m. höstterminen det år som du blir antagen stipendiat. Studieperioden måste därefter omfatta totalt minst fyra terminers studier. Du kan alltså ha påbörjat studierna tidigare (vilket du inte erhåller stipendium för) men du måste ha minst fyra terminers studier kvar av din studieperiod.

Finns det någon lägsta och högsta åldersgräns för att ansöka?
Ja, du kan ansöka om stipendium tidigast när du går i nionde klass för kommande gymnasiestudier. Den högsta ålder då du är behörig att ansöka ligger runt 28 år, dock görs individuella ställningstaganden beroende på ansökan i dess helhet.

Jag har inte blivit antagen till min utbildning än, ska jag ändå ansöka om stipendium i förväg
Ja, ansök om stipendium i förväg även om du ännu inte har erhållit ditt antagningsbesked. Om du blir antagen som stipendiat men inte kommer in på den sökta utbildningen behåller vi dig i systemet.

Jag är myndig och har en egen ekonomi. Måste jag ändå uppge och bifoga mina föräldrars inkomstuppgifter?
Ja, styrelsen behöver bedöma föräldrarnas möjligheter att bidra till studiekostnaderna, oavsett om sökanden är myndig, har flyttat hemifrån och har en ekonomi skild från föräldrarna. Det görs en individuell behovsprövning av varje ansökan. Prövningen görs med utgångspunkt från både den sökandes och föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Det är således en förutsättning att du redovisar både dina studiebetyg och föräldrarnas inkomstförhållanden för att komma i fråga som stipendiat.

Mina studier kommer delvis att bedrivas utomlands, är jag behörig att ansöka?
Ja, så länge dina utlandsstudier ingår i din utbildning.

Kan man ansöka om stipendium för en utbytestermin?
Studieperioden måste därefter omfatta minst fyra terminers studier. Om du behöver en extra slant för en utbytestermin utomlands ska du ändå söka stipendium för hela din utbildningsperiod, dvs inte endast för utbytesterminen.

Mina studier kommer att bedrivas utomlands, är jag behörig att ansöka?
Ja, du är behörig att ansöka men du behöver motivera anledningen till att du har valt att bedriva dina studier utomlands, t.ex. att det inte finns möjlighet till motsvarande utbildning i Sverige.

Är stipendiet skattefritt?
Ja, stipendier som är avsedda för mottagarens utbildning är skattefria. Detta regleras i Inkomstskattelagen (8kap 5§).